• Nederlands
    • Deutsch

Dagtriptip Hellenthal

ACB Boulevard

ACB Boulevard

ARS Krippana - Kerststallen tentoonstelling uit alle landen, een ontdekkingsreis door alle tijden en culturen. Beleef de grootste en belangrijkste kerststallententoonstelling van Europa. Laat u verbazen door het grote assortiment die u een goed inzicht geven in de verschillende culturen.

Tevens vindt u hier vele geschenkideeën en kunt u inspiratie opdoen voor thuis.

 

ARS Technica - een ontdekkingsreis door de grote kleine wereld van kleine grote dromen.

Ervaar de fascinatie van fantasie, precisie en groei van één de eerste digitale modelspoorbanen van Europa. 2.000 meter modelspoorbanen en meer dan 100 treinen voeren u mee door verschillende landschappen. In de naastgelegen winkel kunnen de verzamelaars hun hart ophalen.

 

ARS Figura - een ontdekkingsreis door keizertijd en kunst.

Beleef de wereld van de 19e eeuw, nagebouwd op ware grootte met waarheidsgetrouwe huizen en winkels. De artistieke, mechanische beeldenverzameling zorgen ervoor dat u zich terug waant in die goede, oude tijd

Wild- en roofvogelpark Hellenthal

Wild- en roofvogelpark Hellenthal

Voor een leuke leerzame dag kunt u het Wildpark Hellenthal bezoeken. In dit bijzondere park kunt u kennismaken met diverse wilde dieren. Verder worden hier dagelijks door een valkenier fantastische roofvogelshows gehouden met uilen, valken, condor en adelaars. Ook ontbreekt hier natuurlijk de speeltuin en kinderboerderij niet

Loodmijn "Grube Wohlfahrt'"

Loodmijn "Grube Wohlfahrt'"

Bij de loodmijn "Besucher Bergwerk - Grube Wohlfahrt" duikt u terug in de tijd dat de Eifel nog een tropisch meer was. Deze oude mijn geeft u inzicht hoe in 400 miljoen jaar erts zich in het gesteente ontwikkelt heeft. De mijn, die tot in de 40-jaren nog in werking was, is in oude glorie hersteld en opengesteld voor publiek in 1993.

 

Dagelijkse rondleidingen met gids om 11.00, 14.00, 15.30 uur.  Op verzoek kan deze rondleiding ook in het Nederlands gegeven worden. De temperatuur in de loodmijn is het hele jaar door 8 graden, aangeraden wordt extra kleding en stevig schoeisel te dragen.

 

In het museum "Grubenhaus" vindt u vele schaalmodellen en documentatie die u een duidelijk beeld geven over de zware omstandigheden die de mijnwerkers ondergingen.

Narcissenweide

Narcissenweide

Vanaf begin april tot begin mei bloeit in de prachtige ongerepte natuur van het Oleftal de wilde narcis. Deze in het wild groeiende gele narcis verandert het dal in een waar geel bloementapijt.

 

Startpunt van de wandelroute is de parkeerplaats "Holleratherknie" - Hellenthal-Hollerath. Wandelingen met gids worden vanaf begin april georganiseerd, aangeraden wordt om goed, stevig schoeisel te dragen.

Oleftalbahn

Oleftalbahn

Historische treinverbinding tussen Kall en Hellenthal

Oleftalsperre

Oleftalsperre

In de prachtige bosrijke omgeving van Hellenthal, ligt het drinkwater stuwmeer de Olefsee. Zijn stuwdam, de Oleftalspere, is door zijn bouw tot op heden uniek in Duitsland. Om dit stuwmeer loopt een wandel/fiets route van 13,5 km, die ook voor beginnende wandelaars goed te doen is. Deze route is zeker in de herfst een aanrader, de herfstkleuren van de bomen zijn dan werkelijk schitterend.

 

De stuwdam is op aanvraag en voor groepen ook te bezichtigen.

Burg Reifferscheid

Burg Reifferscheid

Tussen de Eifel en de Ardennen, ligt boven op de berg het sprookjesachtige Burg Reifferscheid. Deze oude burcht, bestaande uit een burcht met burchtring, werd voor het eerst beschreven in het jaar  1106, maar vond zijn oorsprong waarschijnlijk in het jaar 100.

 

Reifferscheid heeft in 1991 de gouden medaille gewonnen met de wedstrijd "het mooiste dorp"  en won in 2008 de titel "een dorp met toekomst in Euskirchen".

De oude vakwerkhuizen en kleine steegjes brengen u terug in de middeleeuwen. Dit middeleeuwse karakter komt terug in het burchtfeest dat ieder jaar op de derde zondag in september gevierd wordt.

Vrijetijdspark en wintersportgebied Udenbreth

Vrijetijdspark en wintersportgebied Udenbreth

In Hellenthal-Udenbreth vindt u de tentoonstelling "Weer, klimaat en mens" hier  draait alles om ons belangrijkste levensmiddel - lucht. 

Op de naastgelegen speelplaats/sportveld met uitzichttoren en overdekte grillhut kunnen de kinderen hun energie kwijt

 

Winterdag geeft de sneeuw de wintersportgebieden van Hollerath en Udenbreth een sprookjesachtig uiterlijk. In Udenbreth,  op 690 meter hoogte, vindt u de skipiste "Der weißer Stein". Deze skipiste heeft een afdaling van 550 meter en is voorzien van een ski- en rodellift.  Voor een gezellig aprés ski kunt u terecht in de "Weißsteinhütte".

 

De gemeente Hellenthal heeft een drietal langlauf-loipes met een totale lengte van 20 km:

Hollerath   - 8.100 meter (met afkortingsmogelijkheid)

Udenbreth "Weißer Stein" - 6.300 meter

Udenbreth "Zum Wilsamtal - 5.600 meter

 

Wildenburg

Wildenburg

Deze burcht is gebouwd op de middeleeuwse resten van de oude abdij Steinfeld en is in 1800 omgebouwd tot slot. De eerste vermelding van dit omgebouwde slot stamt reeds uit het jaar 1190. Van 1414 tot 1639 was deze burcht in het bezit van de heren van Palandt, die het vervolgens in 1800 verkocht hebben aan het klooster Steinfeld.

 

Een deel van het gebouw wordt gebruikt als kerk, de middeleeuwse toren, onderaardse gevangenis, evenals het portiershuisje uit het jaar 1600 bij de ingang,  zijn nog geheel intact.

Vandaag de dag is Wildenburg in gebruik als ontmoetings-/vormingscentrum.

De romantische ligging van Wildenburg, boven op een steile bergrug, is uniek en geeft de bezoeker werkelijk een prachtig uitzicht over het dal.